
June 16, 2003 

Letter to our Neighbors in the Ledges. 

We recently consulted an attorney to better understand the nature of the Ledges 
homeowner's association Enclosed is a copy of the legal opinion. (The firm Howe, 
Waters, Carpenter & Moxley has an AV rating from Martindale-Hubbel; the highest 
possible for both legal ability and ethical standards.) Perhaps this information was 
disclosed and discussed at the April annual meeting in the context of the proposed 
changes to the declaration and by-laws. In any case, this information pertains to 
all of us as property owners. 

Sincerely, 

Lou and Vivian Armstrong 
510 Red Fox Court 
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June 10, 2003 

Ms. Vivian Armstrong 
510 Red Fox Court 
Hendersonville, NC 28792 

Dear Ms. Armstrong: 

You have asked me four questions relative to The Ledges of Hidden 
Hills and the homeowners association known as The Ledges 
Homeowners Association, Inc. I will respond as follows: 

Question No. 1 - By what legal authority does the board levy an 
assessment for the purpose of maintaining private, property and 
assert a right to collect the assessment by recording a lien? 

I do not believe that the board has any authority to 1) levy an 
assessment or 2) maintain any private property. The right is 
not contained in the by-laws of the corporation to maintain any 
private properties and is probably an illegal act, which could 
subject the corporate officers to criminal conviction or a civil 
lawsuit. Additionally, there is no authority contained in the 
restrictive covenants for the homeowners association to collect 
any assessments or to record any liens. Any authority to do those 
things is contained in the by-laws, which the corporation created 
itself and which it therefore cannot impose on others. 

As an aside, let me note that the homeowners association is a 
different corporation than the named homeowners association in 
the restrictive covenants. For purposes of this letter, I have 
assumed those corporations to be one and the same but they do not 
have the same name. Additionally, there is nothing in the 
restrictive covenants which requires owners in The Ledges 
subdivision to be members of the homeowners association. I 
would, therefore, say to you that you are a voluntary member of 
the homeowners association and you could terminate your 
membership at anytime. 

Question No. 2 - Does the notation on the bottom of the by-laws 
confer such authority? 



Ms. Vivian Armstrong 
June 10, 2003 
Page 2 

In my opinion, it does not, and I note that seems to be the 
opinion of Mr. Mitchell'in his July 19, 2002 letter to the board 
of directors of The Ledges Homeowners Association, Inc. 

Question No. 3 - If The Ledges is not, by definition, a planned 
community, can a majority of property owners subject the 
development to the Planned Community Act? 

It is my opinion that the terms of Chapter 47F would have to he 
followed in order for the Act to be effective. Chapter 47F-1-
102D contains the method of making the provisions of Chapter 47F 
applicable to a "planned community" created prior to the Act. A 
"planned community" is defined in Chapter 47F-1-103(23) and The 
Ledges of Hidden Hills does not come within the terms of the 
definition. It is, therefore, my opinion that a majority of the 
property owners could not subject the subdivision known as The 
Ledges of Hidden Hills to Chapter 47F, the Planned Community 
Act. 

Question No. 4 -Within what general scope can a majority of 
property owners amend the declaration? Can they regulate the use 
of private wells, for example? 

The restrictive covenants of The Ledges of Hidden Hills 
specifically provide that "any portion of the restrictive 
covenants may be released, changed, modified or amended by a 
majority vote of  the then property owners within this 
subdivision." This does not authorize new material to be put into 
the restrictive covenants but allows restrictions that are 
presently there to be released, changed, modified or amended. 
For example, the setbacks might be changed in some fashion or done 
away with entirely, the square footage of the houses could be 
affected in a similar manner, or the restrictions against clothes 
lines could be done away with or changed. New material could not 
be inserted in the restrictive covenants that had not been covered 
previously. I cannot conceive of a situation in which it would be 
appropriate for the homeowners, either through an association or 
through an amendment to the restrictive covenants, to govern the 
use of a private well. 
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I hope this answers your questions. If you have any other 
questions, please feel free to let me know. As always, I remain 

Very truly yours, 

HOWE, WATERS, CARPENTER & MOXLEY, P.A. 

 

Walter C. Carpenter 

WCC:rsb 


